Roomijs bestaat nog niet zo gek lang: deze delicatesse is pas populair geworden nadat er betrouwbare vriessystemen waren uitgevonden. Bij een restaurant kan je genieten van deze ‘golden oldies’ onder de ijscoupes.
Dame Blanche
Dit is een ijscoupe van vanille-ijs met slagroom. Daaroverheen wordt pure chocolade gegoten, die eerst au bain-marie gesmolten is. Het geheel wordt afgewerkt met chocoladevlokken.
Poire Belle Helene
Deze coupe lijkt op de dame blanche en bestaat ook uit vanille-ijs en chocolade. Onder het ijst zitten echter peren die zacht gestoofd zijn in een mengsel van kruiden en suiker.
Peche Melba
Een fruitige klassieker uit het Savoy Hotel in Londen ter ere van de Australische zangeres Nellie Melba. Bestaande uit een bol vanille-ijs met perziken en slagroom, waaroverheen vers gemaakte frambozensaus is gegoten.
Bananensplit
Voor dit klassieke ijsje wordt een rijpe banaan in de lengte doorgesneden, waarna het fruit bedekt wordt met bolletjes aardbeien-, vanille- en chocolade-ijs. Een bananensplit van restaurantkwaliteit wordt bovendien afgewerkt met slagroom, noten, kersen en zoete saus.
Granita
Voor dit toetje wordt goede Italiaanse koffie ingevroren, eventueel met een scheut likeur erbij. De bevroren koffie wordt dan in laagjes in een ijscoupe geschept, afgewisseld door laagjes verse slagroom.